België

Ode aan koning Boudewijn

03-08-2013

Twintig jaar geleden, op 31 juli 1993, overleed een mens die door velen geliefd en bewonderd werd. Door zijn afstamming was hij voorbestemd om koning der Belgen te worden. Veel te vroeg heeft hij die taak op zich moeten nemen, na een jeugd die hem getekend had. Men noemde hem “de treurige koning”. Hij heeft het (voor zover officieel geweten) nooit tegen iemand gezegd, maar het valt te raden dat hij uit zichzelf, als het anders had gekund, nooit die taak op zich zou genomen hebben. Hij deed echter, zoals steeds, wat zijn geweten en plichtsgevoel hem ingaf.

Tijdens zijn begrafenis brachten tienduizenden uit binnen- en buitenland hem hulde in lange wachtrijen. Wat bezielde deze mensen om uren aan te schuiven in de hoop een laatste groet aan deze man te kunnen brengen? Ongetwijfeld waren velen van hen koningsgezind, maar er was meer. De meeste mensen kwamen geen hulde brengen aan zijn koningschap, maar aan zijn persoon. Wat was daar dan zo bijzonder aan?

Vooreerst was hij een bijzonder innemend iemand. Ik heb zelf eens de gelegenheid gehad om als jeugdige militair enkele woorden met hem te wisselen en hij straalde een belangstelling uit die niet gespeeld of ingestudeerd was, zoals trouwens ook het geval was met zijn echtgenote, koningin Fabiola. Maar zijn innemendheid neigde niet tot karakterzwakte of lankmoedigheid. Hij handelde, zoals gezegd, steeds gedreven door een hoogstaand plichtbewustzijn.

De motivatie hiervoor was niet te vinden in zijn grondwettelijke rechten en plichten, maar in een zeer goed gevormd geweten en een groot christelijk geloof. Hij deed wat hij moest doen, niet omdat dit wettelijk zo hoorde, maar omdat hij een mens was die bereid was zijn verantwoordelijkheid op te nemen en God te dienen door zijn taak als staatshoofd naar best vermogen te volbrengen.

Het was die innerlijke ingesteldheid die hem ertoe bracht om desnoods de grenzen van zijn staatkundige verplichtingen te overstijgen en zijn persoonlijk geweten niet te laten verdringen door wat, volgens zijn omgeving, de wet hem voorschreef. Dat heeft hij koninklijk aangetoond toen hij in april 1990 weigerde de abortuswet te bekrachtigen.

Nadien hebben allerlei commentatoren getracht deze “ongehoorde” beslissing te verklaren op basis van allerlei zogenaamde psychologische factoren. Zij zou vooral het gevolg zijn van zijn onvervulde kinderwens. Die uitleg is het resultaat van de zoektocht naar een compromis dat rekening houdt met verschillende belangrijk geachte factoren, zoals de vrijwaring van het respect voor het koningschap, de populariteit van koning Boudewijn en de ontkenning dat er fundamenteel wat fout zou kunnen zijn met de abortuswet. Maar wie Boudewijn als persoon beoordeelt en niet als een ceremoniële staatsmarionet, weet dat hij dit ook zou gedaan hebben indien hij vader was geweest van een kroostrijk gezin. Waarschijnlijk zelfs des te zekerder.

Zijn voorbeeld en minzame persoonlijkheid leven verder in de gedachten en harten van velen. God geve zijn ziel de vreugde die voor eeuwig zijn aardse treurnis verdrijft.

IVH

Één reactie op “België”

Als het er op aankomt mee te zijn met de tijd, homoseks en homoseksuele relaties goed te keuren, laat het Belgisch episcopaat van zich horen, vooral bij monde van bisschop Bonny. Dit terwijl hun kerken verder leeglopen, en ze de Schrift, de paus en een hoge Vaticaanse Commissie negeren of tegenspreken.

Maar als het er op aankomt de gelovigen en tenslotte alle mensen op te roepen tot een leven waarin God een belangrijke plaats inneemt, tot een leven waarin de zondagse Eucharistie een must is, dan zijn ze niet thuis en hoor je ze niet.

De mode van de dag volgen, inclusief allerlei aberraties, is altijd gemakkelijker dan de authentieke christelijke boodschap concreet verspreiden.

Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s