13-04-2014
Ook tussen het onkruid bloeien mooie bloempjes. We kunnen dit gezegde gerust toepassen op de actuele toestand van het godsdienstonderricht in ons “katholiek” onderwijsnet. Het boek van godsdienstleraar Bart Giedts met bovenstaande titel is een van die in het oog springende bloempjes.
Alhoewel hij zijn diploma van godsdienstleraar haalde in een gerenommeerde katholieke onderwijsinstelling, de Karel de Grote Hogeschool, studeerde hij af met meer vragen dan antwoorden over de katholieke Kerk en haar leer, die hij verondersteld werd aan zijn toekomstige leerlingen te gaan onderwijzen. Voor veel van zijn collega’s schijnt dat geen probleem te vormen, vermits er voldoende andere thema’s van relationele, maatschappelijke en levensbeschouwelijke aard zijn waarmee zij hun lessen kunnen vullen. Maar die gemakkelijkheidsoplossing bevredigde deze jonge weetgierige leraar geenszins, temeer daar hij regelmatig geconfronteerd werd met “lastige” vragen van zijn jeugdige audiëntie.
Om deze leemtes op te vullen heeft hij zich eerst via zelfstudie de katholieke geloofsinhoud en praxis grondig eigen gemaakt. Gewapend met deze parate kennis slaagde hij er in om op een originele en eerlijke wijze tegemoet te komen aan de spontane godsdienstige nieuwsgierigheid van zijn leerlingen met hun diverse culturele achtergronden.
De vijftig meest interessante, grappigste en meest verrassende vragen die hij zoal voorgeschoteld kreeg komen aan bod in zijn boek. Enkele voorbeelden: “Wat doet een paus eigenlijk?”, “Waarom is Rome het centrum van de katholieke Kerk en niet Jeruzalem waar Jezus leefde?”, “Moeten katholieken zich niet wassen vooraleer ze de Bijbel aanraken?”, “Waarom zegt de paus dat condooms niet helpen tegen aids?”, “Ga je naar de hel als je zelfmoord pleegt?”, “Waarom verschijnt Maria vaker dan Jezus zelf?”…
Zijn antwoorden blinken uit door directe duidelijkheid over waar de Kerk voor staat, een kenmerk dat sinds de verschijning (of juister geformuleerd verdwijning) van de laatste catechismussen eerder zeldzaam geworden is in onze godsdienstige litteratuur. Zowel voor volwassen gelovigen die hun geloofskennis willen opfrissen als voor mensen die iets meer willen weten over het authentiek katholiek geloofsleven is dit vlot te lezen boek een aanrader.
(*) Bart Giedts, Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis? Uitgeverij: Davidsfonds, 01-02-2014.